Месец и половина след смъртта на Кристо наследството му продължава да

...
Месец и половина след смъртта на Кристо наследството му продължава да
Коментари Харесай

Мастабни новини за Кристо от Абу Даби и Хайд парк

Месец и половина след гибелта на Кристо наследството му продължава да живее - в парижкия артцентър  " Помпиду " тече изложбата " Кристо и Жан-Клод. Париж! “, следва плануваното за 2021 г. обвиване на Триумфалната арка, а от Ню Йорк и Лондон идват вести, свързани с плановете, които Кристо и Жан-Клод подготвяха приживе. 

От огромна публикация, оповестена във в. " Ню Йорк таймс "  и озаглавена „ Това е последната работа на Кристо. Но дали това е последното, което ще забележим от него? “ научаваме, че има възможност да бъде осъществен и най-мащабният план на актьора. 

Неговите сътрудници, основани в Ню Йорк - водени от племенника му Владимир Явашев и племенника на Жан-Клод Джонатан Хенери - имат за цел да сбъднат една негова дългогодишна  амбиция: мастабата от нефтени варели, конфигурирана за непрекъснато в пустинята в емирството Абу Даби. Но събирането на бюджета от 350 милиона долара ще бъде мъчно, прецизира вестникът. 

Кристо е замислил мастабата в Абу Даби през 70-те години.  През 2018 година беше създаде по-малка по мащаб плаваща версия за ревю на Serpentine Galleries в Лондон. Висока колкото Сфинкса, лондонската комбинация се състоеше от към 7500 варела, оцветени и подредени хоризонтално.  В изявление за " Ню Йорк таймс "  Times преди откриването ѝ в Лондон, Кристо съобщи, че не знае дали мастабата в Абу Даби - паметник, почти осем пъти по-висок, в миналото ще бъде реализиран. „ Аз съм като шахматист.  Но напредваме. Надявам се да доживея проектът да се случи “, сподели тогава Кристо, въпреки че смяташе, че присъствието му не би било от значително значение: „ Мастабата от Близкия изток може да бъде построена и без мен.  Всичко вече е решено - цветът, всичко. “

Хроникьорът на Кристо проф. Финеберг обаче прецизира, че планът е от напълно друг мащаб в съпоставяне с Триумфалната арка. „ Не знам дали това е осъществимо без харизмата на Кристо, който да осигури финансирането. “ Въпреки това Владимир Явашев звучи уверено, добавя " Ню Йорк таймс ". „ Убеден съм, че ще го създадем.  Това може да ни отнеме 10 години, 15 години “ казва той. Въпреки че неотдавна не са водени разговори с държавното управление на Абу Даби, според проучванията на счетоводните компании, планът може да се самофинансира по разнообразни способи.

Дългогодишният лондонски дилър на Кристо Дейвид Джуда, шеф на галерията за изящни изкуства Annely Juda, пък съобщи, че художникът не се е притеснявал за дълголетието на своите творби.  През 1971 година огромен лондонски музей искал да купи една творба на Кристо и изпратил реакционер в галерията, с цел да я прегледа. „ Консерваторът споделил: „ Какво ще вършим с металните скоби? Те ще ръждясат в платното. Това е смут за реставраторите “, спомня си Джуда. Кристо имал подготвен отговор на този въпрос: „ Трябва да разберете, че изкуството е живо. А щом е живо, би трябвало да почине “.
 

Мастабата на Кристо още веднъж се появи в Хайд Парк, без да е там

Като човек, който в никакъв случай не е работил с компютър, Кристо евентуално не е бил осведомен с някои съвременни технологии, които вече " съживиха " неговата Лондонска мастаба от 2018 година

С помощта на лондонските галерии Серпентайн и компанията за виртуална и добавена действителност Acute Art от 8 юли посетителите в Хайд Парк могат да преглеждат едно от най-обичаните обществени творби на изкуството от последните години, въпреки и то вече да не е там... през своите смарт телефони. 

Стартът на безплатното приложение Acute Art връща тази емблематична статуя назад в езерото посредством технологията " Добавена действителност " и представя точна виртуална имитация на физическата статуя, конфигурирана през 2018 година

Лондонската мастаба в езерото Серпентайн в Хайд Парк беше първата огромна обществена работа на Кристо във Англия. Новата апликация за смартфон ще разсъни загатна за древната трапецовидна форма, която плаваше в езерото Серпентайн малко повече от три месеца през 2018 година и беше съпроводена от галерия на творчеството на Кристо и Жан-Клод в галериите Серпентайн.  

Планирана преди гибелта на Кристо през май 2020 година, тази апликация е опция за шерване на последната обществена творба, осъществена през живота на Кристо, с световната аудитория и прекрасен спомен за визионерските им планове с Жан-Клод. Освен това технологията дава възможност на публиката да си играе на художник, поставяйки скулптурата, където си хареса в Кенсингтън Гардънс и отвън парка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР